Pasiunea mea – lectura

Nu cred că există oameni cărora să nu le placă să citească, ci doar oameni care încă nu și-au găsit cartea potrivită.

Fiecare dintre noi are o pasiune, ceva ce ne place să facem, ceva ce ne relaxează și ne binedispune. Numele meu este Gabriela, sunt un Inginer la început de drum și atunci când nu proiectez piese noi pentru automobile, mă puteți găși cu o carte în mână citind. Da, ați înțeles bine, una din pasiunile mele este lectura.

Aceasta s-a dezvoltat treptat în timp, cu multă atenție și curiozitate, biblioteca orașului fiind un loc pe care îl vizitam des.

Chiar dacă atunci când eram mică nu am avut posibilității financiare foarte mari pentru a-mi cumpăra cărțile pe care mi le doream, aveam o prietenă bună care avea două rafturi pline cu cărți nou apărute la acea vreme. Mereu când mă duceam în vizită pe la ea, la plecare împrumutam câte o carte.

Pentru mine, lectura a fost și va fi mereu o poartă spre evadarea într-o altă lume. Prin intermediul ei, am cunoscut secrete pe care nu bănuiam că le voi descoperi vreodată.

De-a lungul timpului am luptat alături de cavaleri, am descoperit ființe mitice, am învățat să fac vrăji pentru a salva tărâmuri fermecate.  Am râs, am plâns, am trăit povești de dragoste, am rezolvat mistere și crime alături de detectivi consacrați ba chiar am călătorit în spațiu pentru a salva planete.

Este știut faptul că lectura îi ajută pe copii să fie mai inteligenți, mai sănătoși și mai bine pregătiți pentru viață. Cititul îi ajută să își dezvolte personalitatea, imaginația și le mărește limitele minții. Fiecare poveste din cartea pe care un copil o citește, prinde viață odată cu imaginile ce le apar în minte în timpul lecturii.

Am citit cărți de aproape toate genurile, pentru că odată cineva mi-a spus: “Citește de toate pentru că doar așa îți vei afla cu adevărat stilul de carte preferat”.

Ar fi o minciună dacă aș spune că am un singur autor preferat sau o carte preferată. De la Dan Brown, Oliver Bowden, Marc Levy, Ruth Ware până la Agatha Christie, Samuel Bjork și M.J. Arlidge,  ei sunt autorii care au un loc special în inima mea.

Cu timpul, ca adult, am descoperit că cititul m-a ajutat să-mi extind nivelul de creativitate, mi-am dezvoltat abilități de gândire critică, m-a ajutat la concentrare și focusare și mi-am îmbunătățit memoria. Am deprins cunoștințe noi și am devenit mult mai empatică.

Întotdeauna m-am gândit că persoanele care citesc sunt persoane speciale cu un “al șaselea simț”, iar acestea nu pot sta departe una de alta. Pasiunea mea m-a ajutat să întâlnesc oameni simpli dar minunați. Am intrat în contact cu bloggeri și autori de carte.

Așa am descoperit trei persoane minunate, la fel de pasionate de lectură ca mine. Pe numele lor: Andra, Alexandra și Zara. În prezent ne întâlnim cam odată pe lună la o ceașcă de ceai sau  o limonadă, să discutăm, să împărtășim impresii, cu alte ocazii mergem la târguri de cărți sau la anticariate. Ele m-au ajutat să-mi măresc și mai mult orizontul de preferințe literare și le sunt foarte recunoscătoare.

Datorită acestei pasiuni, a luat naștere un proiect foarte drag mie: “Lumea unei cititoare”, o pagină pe facebook, locul unde împărtășesc cu alți pasionați de lectură momente drăguțe de zi cu zi, poze, citate, recenziile cărților pe care le citesc și multe multe alte lucruri frumoase.

Este o replică celebră a personajului Jojen din cartea: “Dansul dragonilor”, scrisă de George R.R. Martin, care spune în felul următor: “Cel care citește trăiește o mie de vieți înainte să moară. Cel care nu citește, trăiește doar una.”

Așa că dragi cititori din toate colțurile lumii, vă invit să trăiți cel puțin o mie de vieți de acum încolo!

This Post Has 2 Comments

Lasă un răspuns