🍁 Toamna şi-a intrat în drepturi depline şi cred că toți simțim pe pielea noastră că vremea este puțin mai răutăcioasă cu noi. Nopțile devin mai lungi, întunericul începe să acapareze din ce în ce mai mult teren. Luna octombrie a sosit iar vântul ne şopteşte în urechi că vine … HALLOWEENUL? Iar odată cu el sosesc și poveștile pentru cititorii curajoși.
🍁 Mai jos, am făcut o listă de 10 cărți pe care le consider potrivite pentru această perioadă:
Știu că autorul Stephen King este pe primul loc când vine vorba de cărțile de groază dar de această dată am să vă recomand doar o carte scrisă de el:
„Cimitirul animalelor”
„Când doctorul Louis Creed se mută cu familia și motanul Winston Churchill în idilicul orășel Ludlow din Maine, totul pare prea frumos să fie adevărat. Dar un mare pericol stă la pândă. Camioanele trec prin fața locuinței familiei Creed cu o viteză nefirească. Așa se face că cimitirul din pădure, în care generații întregi de copii și-au înmormântat animalele de companie, este plin. Louis primește avertismente reale, dar și din adâncurile propriilor coșmaruri, că nu trebuie sub nicio formă să se aventureze dincolo de cimitir, unde se întinde un alt tărâm plin de promisiuni seducătoare și tentații imposibile. Un loc ce ascunde un adevăr mai terifiant și mai hidos decât moartea însăși.” Nr. pagini: 496 Editura: NEMIRA |
🍁 Continuăm cu șase cărți care cred că vă vor face să vă verificaţi de două ori uşa de la intrare şi să vă doriţi totuşi să dormiţi o perioadă cu lumina aprinsă.
„Prieten imaginar” de Stephen Chbosky
„Hotărâtă să-i ofere o viață mai bună fiului său, Christopher, Kate Reese fuge în toiul nopții din casa pe care o împarte cu iubitul ei abuziv. Cei doi se refugiază în comunitatea foarte unită din Mill Grove, un orășel izolat din Pennsylvania. La început, pare locul perfect pentru a lua viața de la capăt. Dar, nu după mult timp, Christopher dispare. Vreme de șase zile chinuitoare, nu e de găsit pe nicăieri. În cele din urmă, Christopher iese din pădurea de la marginea orașului. E teafăr, dar schimbat. Acum îi răsună în minte o voce care îi cere să construiască o căsuță într-un copac anume – altminteri, mama lui și toți cei din orășel nu vor mai fi niciodată la fel…” Nr. pagini: 800 Editura: TREI |
„Omul de castane” de Soren Sveistrup „Dacă ai găsit unul înseamnă că EL te‑a ales. Un psihopat terorizează Copenhaga. Semnătura lui – figurine făcute din bețe de chibrit și două castane, lăsate la locul fiecărei crime sângeroase. Pe figurine, poliția găsește amprenta unei fetițe răpite și ucise cu un an în urmă. O coincidență tragică sau un mesaj diabolic? Că să pună capăt seriei de crime, cei doi detectivi care anchetează cazul trebuie să lase deoparte neînțelegerile și să descifreze indiciile macabre lăsate de asasin. Pentru că acesta nu dă niciun semn că se va opri. Și nimeni nu este în siguranță.”
Nr. pagini: 624 Editura: TREI |
„Cele șapte morți ale lui Evelyn Hardcastle” de Stuart Turton
„Conacul Blackheath, o clădire somptuoasă, dar la limita paraginii, este locul în care are loc un bal mascat. Invitații sunt membrii de văză ai societății (ofițeri, bancheri, medici etc.), care se strâng pentru a rememora un eveniment tragic – moartea tânărului Hardcastle, fiul lordului Peter și al lui lady Helena Hardcastle. O moarte tragică întrerupe petrecerea, însă nu ii pune capăt. Este vorba despre tânăra Evelyn Hardcastle. De fapt, această nu va muri o singură dată. Atât timp cât Aiden Bishop, personajul principal, nu rezolvă misterul morții sale, scenă decesului se va repetă neîncetat, seară de seară.” Nr. pagini: 496 Editua: RAO |
„Chemarea monstrului” de Patrick Ness „În fiecare noapte, de când mama lui s-a îmbolnăvit și tratamentele pe care le urmează nu par să aibă efect, Connor e bântuit de același coșmar. Dar în noaptea aceasta e altfel. În noaptea aceasta, când se trezește, vede că are un vizitator la fereastră. O forță a naturii primitivă, străveche. Și care vrea de la Connor cel mai periculos lucru dintre toate: adevărul.” Chemarea monstrului, spune o poveste răvășitoare despre suferință, vindecare și, mai presus de toate, despre curajul necesar pentru a supraviețui.
Nr. pagini: 224 Editura: TREI |
„Petrecere de Halloween” de Agatha Christie „Scriitoarea Ariadne Oliver a fost invitată la Woodleigh Common, unde este organizată o petrecere de Halloween pentru un grup de adolescenți din sat. Una dintre invitate este o tânără bine-cunoscută pentru poveștile despre crime și intrigi pe care le spune. Când fata este găsită înecată, Ariadne se întreabă ce adevăruri ascundea ultima poveste relatată de fată. Care dintre invitații de la petrecere a dorit să o reducă la tăcere? Demascarea criminalului se va dovedi o misiune destul de dificilă pentru Hercule Poirot, mai ales că nimeni din Woodleigh nici măcar nu crede că această crimă s-a petrecut…” Nr. pagini: 224 Editura: RAO |
„Frankenstein sau Prometeul Modern” de MARY SHELLEY Cartea spune povestea tânărului Victor Frankenstein, pasionat de știință, chimie și natură umană. Împins de curiozitatea științifică și de singurătate, acesta încearcă să aducă la viață o creatură făurită din părți diferite, culese de la mai multe cadavre. Doctorul reușește să dea viață „monstrului”, însă acesta scapă de sub control și ajunge să îi întâlnească pe locuitorii din împrejurimi, iar de aici începe drama cărții.
Nr. pagini: 248 Editura: ART |
🍁 Iar pentru tinerii curajoși recomand trei titluri:
„O poveste grimminală„ de Adam Gidwitz „A fost odată ca niciodată basmul fraţilor Grimm, Hänsel şi Gretel. Acum, Adam Gidwitz repovesteşte captivant aventurile celor doi fraţi, adăugând numeroase întâmplări pline de suspans, pe măsură ce copiii devin personaje în alte poveşti binecunoscute – modificate radical. O poveste grimminală este o alternativă îndrăzneaţă la basmele clasice, în care cei doi fraţi înfruntă mai multe personaje malefice, de la diavol la un dragon uriaş, ba chiar şi Luna de pe cer, căreia se pare că-i place să mănânce copilaşi. Hänsel şi Gretel le vor dovedi atât regelui şi reginei, părinţii lor, cât şi tuturor locuitorilor din regatul Grimm că dragostea, prietenia şi curajul pot învinge răul şi pot face orice posibil. Şi au trăit fericiţi… Sau?” Nr. pagini: 235 Editura: ARTHUR – orange fantasy |
„Pisica neagră și alte povestiri de groază” de EDGAR ALLAN POE „Patru povestiri stranii și tulburătoare ne aduc mai aproape universul fantastic al lui Edgar Allan Poe. O pisică neagră cu un singur ochi și un semn straniu pe gât își bântuie stăpânul, un bărbat ajunge într‑un ospiciu unde nebunii se dau drept medici, o femeie se întoarce din lumea de dincolo pentru a‑i tulbura pe cei vii, moartea ia formă unei siluete cu mască, se desprinde dintr‑o tapiserie și‑i înspăimântă pe cei ce se credeau la adăpost de ea. Cititorii vor regăși în volum celebrele Pisica neagră, Sistemul doctorului Gudron și al profesorului Pană, Morella și Masca Morții Roșii.”
Nr. pagini: 128 Editura: POLIROM junior |
„Cartea cimitirului” de Neil Gaiman
„E nevoie de un cimitir pentru a crește un copil… Nimeni Owens, cunoscut ca Nim, e un băiat normal. Ar fi pe deplin normal dacă n-ar trăi într-un cimitir, crescut de fantome, cu un protector care nu face parte nici dintre cei vii, nici dintre cei morți. Există tot felul de aventuri în cimitir pentru un băiat – un Bărbat Indigo de demult, o poartă către orașul abandonat al ghulilor, straniul și înfricoșătorul Asasin. Însă dacă Nim părăsește cimitirul, va fi pus în mare pericol de bărbatul pe nume Jack – cel care i-a ucis deja familia.”
Nr. pagini: 288 Editura: ARTHUR – orange fantasy |
🍁 Ei bine, acestea sunt recomandările mele pentru luna octombrie pentru cititorii curajoși. Dacă aveți și alte propuneri, le aștept cu drag în comentarii.