Recenzie „Înapoi în Ghana” de Taiye Selasi

În această carte este dezvăluită povestea unei familii ai cărei membrii, risipiți în toate punctele cardinale ale lumi, se reunesc în urma unui eveniment tragic: moartea tatălui. A lui Kweku Sai mai precis, un chirurg prestigios. Aceștia vin în Ghana și se strâng cu toții în casa enigmaticei lor mame.

Autorul face ca personajele să fie conturate foarte complex, fiecare are o personalitate puternică, dar incapabili de comunicare, loviți de-a lungul vieții de încercări dificile, dar mai presus, fiecare ascunzând un secret tragic.

Cartea este scrisă cu o măiestrie aparte. Acțiunea este plasată pe mai multe planuri narative, dar asta face cartea și mai interesantă, dar și mai alertă. Autorul trece de la o poveste la alta legându-se de trecut, venind iar în prezent și tot așa, doar pentru a ne face să înțelegem mai bine acțiunea și complexitatea fiecărui personaj. Romanul are o sensibilitate aparte care se îmbină cu fricile cele mai profunde ale unui om: frica de moarte, de singurătate și frica de a fi părăsit de persoana iubită.

Cu cât avansează povestea, autorul face dezvăluiri despre trăirile, fricile și traumele trăite de fiecare membru al familiei Sai: tatăl Kweku, mama Fola, fiul cel mare Olu, misterioșii gemeni Taiwo și Kehide și micuța Sadie. Chiar dacă în viața lor au avut loc evenimente neplăcute, singurele arme pe care le au la îndemână după ce timpul și-a făcut partea lui sunt: iertarea și acceptarea.

„Selasi scrie cu eleganța despre felul în care oamenii se îndepărtează unii de alții – soți de soții, frați de surori, părinți de copii – Entertainment Weekly

Vă las pe voi să descoperiți frumusețea acestei cărți pe care o recomand cu mult drag!

 

 

Lasă un răspuns