Sinopsis
„15 iubiți, 11 ședințe la psiholog, 4 broscuțe din ceramică și eu, Ruby Oliver.
Ruby Oliver are 15 ani și merge la psiholog. Știe ca e ciudat, dar are o scuză — a avut zece zile crâncene, în care, printre altele:
⦁ și-a pierdut iubitul (baiatul nr. 13)
⦁ și-a pierdut cea mai bună prietenă
⦁ și-a pierdut toți ceilalți prieteni
⦁ a facut ceva șocant de avansat cu băiatul nr. 15
⦁ s-a certat cu băiatul nr. 14
⦁ a picat un test la mate…
În ciuda a toate astea, Ruby va supraviețui… pentru a face și mai multe liste.”
Despre carte
Cartea „Lista iubiţilor mei” scrisă de E. Lockhart apare la Editura Trei, în colecția Fiction Connection. Autoarea este cunoscută la noi prin cărțile „Mincinoșii” și „Scandaloasa poveste a lui Frankie Landau-Banks”.
Recenzie
„Lista iubiţilor mei” este prima carte din seria „Ruby Oliver” și are ca personaj principal o adolescentă de doar 15 ani care are ceva probleme pe care caută să și le rezolve cu ajutorul unui psiholog.
Cartea a început într-un mod total neașteptat pentru mine. Mai exact cu o listă. Da, ați înțeles bine, cu o listă și ea sună cam așa:
„Aici este lista iubiților pe care i-am avut. În ordine cronologică.
1. Adam (dar el nu se poate lua în considerare.)
2. Finn (dar asta e doar ce credea lumea.)
3. Hutch (dar aș prefera să uit cu totul de el.)
4. Gideon (dar a fost doar de la distanță.)
5. Ben (dar el nu a știut.)
6. Tommy (dar a fost imposibil.)
7. Chase (dar a fost doar în mintea lui.)
8. Sky (dar el avea pe altcineva.)
9. Michael (dar eu chiar n-am vrut.)
10. Angelo (dar a fost doar o întâlnire.)
11. Shiv (dar a fost doar un sărut.)
12. Billy (dar nu a mai sunat.)
13. Jackson (da, OK, el a fost iubitul meu. Fără alte întrebări pe tema asta.)
14. Noel (dar a fost doar un zvon.)
15. Cabbie (dar nu m-am decis încă.)”
Curiozitatea mi-a fost starnită încă de dinaintea terminarii primul capitol. Plus că îmi răsăreau în cap și câteva întrebări, ca de exemplu: „Cum se poate ca o fată de 15 ani să aibă o listă atât de mare de iubiți?” sau „Cât de mare trebuie să fie problema încât să necesite un psiholog?” sau „Ce a făcut de o urăsc toți prietenii?”.
Înainte să trageți o concluzie pripită despre Ruby, lăsăți-mă să precizez că acea listă include absolut toți băieții cu care a avut vreodată o legătură, oricât de mică și de orice natură. Pe listă sunt băieți pe care nu i-a sărutat niciodată. Pe listă sunt băieți cu care nici măcar nu a vorbit.
„Doctorița Z mi-a spus să nu las pe nimeni pe dinafară. Nici măcar când mi se pare că nu e important.”
Părinții lui Ruby o trimit la psiholog după ce adolescenta are câteva reprize de atacuri de panică. Așa ajunge la cabinetul Doctoriței Z unde se simte nespus de incomfortabil să vorbească despre ea sau problemele ei. Dar într-o zi sătulă de liniștea dintrea ea și doctorița Z încearcă să abordeze acest subiect.
„Lista a fost o temă pe care mi-a dat-o pentru propria-mi sănătate mintală. Ea mi-a spus să-mi notez toți iubiții, oarecum-iubiții, aproape-iubiții, zvonit-iubiții și aș-fi-dorit-să-fie-iubiții pe care i-am avut vreodată. În plus, mi-a recomandat să mă apuc de tricotat.”
Ruby Oliver este un personaj amuzant, cu care poți empatiza foarte ușor. Ea se adresează cititorului pe tot parcursul povestirii. Aici notele de subsol au o mare importanță, pentru că acolo ea poate să-i explice cititorului mai în amănunt sensului expresiei folosite, ori pasaje întregi care stăteau la baza cuvântului/propoziției. Iar majoritatea situațiilor explicate de ea sunt foarte amuzante.
Subiectul cărții este despre relații, de prietenie, de iubire, de familie. Iar capitolele sunt denumite fix după „lista de iubiți” ai adolescentei,
Nu există un şir cronologic al evenimentelor. Povestirile lui Ruby despre viața ei sar dintr-o perioadă în alta şi pentru a afla tot ce s-a întâmplat, cititorul trebuie să pună singur piesele puzzle-ului în ordine.
O carte pentru adolescenți, ce se citește foarte repede, în maxim trei ore din care aveți câte ceva de învățat. Așa că dacă vreți să vă petreceți o după-amiază citind ceva ușor, cartea aceasta este o alegere bună.
Își va rezolva Ruby toate problemele? Vă las pe voi să descoperiți.
Câteva detalii despre autoare
E. Lockhart a avut nouă iubiţi oficiali, dacă punem la socoteală şi băiatul care a invitat-o în clasa a şaptea la o petrecere, după care, practic, n-a mai vorbit niciodată cu ea. Undeva, printr-un sertar, are o listă cu toţi băieţii pe care i-a sărutat vreodată. N-a făcut parte din nicio echipă de sport şi a fost scutită de orele de educaţie fizică fiindcă făcea balet. Are un tatuaj, se tunde singură şi se dă cu acelaşi parfum încă din liceu (Chinese Flowers, de la Kiehl’s). Are în birou două păpuşi, Betty şi Veronica, o fotografie cu un buldog foarte gras, o carte de vizită pe care scrie „Sherlock Holmes, detectiv consultant” şi o rochie de seară cu volănaşe, din anii 1920, pe care a purtat-o la bal.