Recenzie „Scorpia” de Anne Tyler

„Scorpia” face parte din seria Hogarth Shakespeare, o serie de cărți ce propune revizitarea capodoperelor shakespeariene de către scriitori de faimă internațională, care le reimaginează pentru secolul XXI.

„Kate Battista se simte captivă în propria existență. Cum a ajuns să se ocupe numai ea de treburile casei, de excentricul ei tată–mare cercetător–și de rebela soră mai mică, Bunny? Mai mult, are întotdeauna probleme la grădinița la care lucrează și unde, deși copiii o adoră, adulții nu-i înțeleg defel alegerile de viață și comportamentul direct și neconvențional. Când doctorul Battista pune la cale un plan care să împiedice repatrierea asistentului său, Piotr, Kate se găsește într-o situație aparent fără ieșire.”

Să o luăm cu începutul: avem o familie atipică și puțin disfuncțională formată dintr-un tată – om de știință, care locuiește împreună cu fiicele sale Kate, fiica cea mare – totodată personajul principal și sora ei Bunny, o liceană rebelă.

Kate Battista este o fiică modernă şi independentă, de 29 de ani, dar care se simte prinsă într-o viață banală în care activitățile casnice și grădinăritul îi ocupă tot timpul. Kate renunță la studii din cauza modului neconvențional de a-și susține lucrările și preia treburile casei după moartea mamei sale, ceea ce include și creșterea-educarea surorii ei mai mici.

Nu e nici pe departe mulțumită de locul ei în lume. Are o slujbă că asistent la o grădiniță, unde modul nonconformist de relaționare cu micuții îi provoacă multe probleme cu părinții acestora, inclusiv cu directarea. Dar totuși cei mici par că o adoră așa cum este ea.

Nimic nu pare că poate să destabilizeze această viață monotonă. Până în momentul în care tatăl lui Kate, este pe punctul unei mari descoperiri, dar este împiedicat să-și continue cercetările din cauza viitoarei expatrierea a asistentului său.

 

Fragment din carte:
– Peste două luni o să fie silit să părăsească țara, spuse el.
– Nu-i poți reînnoi viza?
– Teoretic pot, dar totul se învârte în jurul persoanei care face cererea de prelungire. Cu toate acestea, cei de la imigrări îmi vor spune că ar trebui să mă descurc fără el.
– Hmm, făcu Kate.
– Sunt distrus, se văicări taică-su’, sunt terminat. Mai bine mă las de cercetare.
– Doamne sfinte, tată.
– Doar dacă nu reușim, poate să-i… modificăm statutul.
– Foarte bine, modifică-i statutul.
– Am putea să-i modificăm statutul transformându-l în „căsătorit cu cineva de cetățenie americană”.
– Piotr e însurat cu o americancă?
– Încă nu, răspunde taică-su’. Dar îmi închipui că e destul de chipeș, nu? Toate fetele care lucrează în clădire cu noi par să inventeze tot felul de motive ca să intre în vorbă cu el.
– Păi nu ar putea să se însoare cu o fată de acolo? îl întrebă Kate.
– Nu cred, el nu… discuțiile, din păcate, par să nu ducă nicăieri.
– Si atunci cu cine?
Tatăl ei se așeză în capul mesei, își drese glasul.
– Cu tine poate? înguimă el.
– Foarte nostim, zise ea.

 

În scenă intră Piotr, sclipitorul asistent al doctorului Battista, iar Kate se trezește că ajunge un simplu pion în planul celor doi de a împiedica plecarea tânărului, tatăl ei folosind manipularea emoțională.

De aici se declanșează o mare încurcătură și nebunie care implică șoareci, căsătorie din interes, planuri și ouă cu maioneză.

Va putea Piotr s-o îmblânzească pe furioasa Kate? Se vor căsători cei doi? Vă las pe voi să aflați răspunsul.

„Scorpia” este o lectură lejeră, perfectă pentru o după-amiază sau pentru un weekend, când ai vrea să te relaxezi cu o carte ușor de digerat, ale cărei pagini se întorc aproape singure.

 

 

Lasă un răspuns