Recenzie „A doua șansă” de Christine Riccio

„Shane este convinsă că și-a ratat experiența de facultate. Este studentă la medicină, ia examenele cu punctaj maxim și își face părinții fericiți – sună ideal, nu? însă tânăra nu are prieteni, se întoarce acasă în fiecare weekend, iar despre dragoste nici nu se pune problema…
Că să aibă parte de schimbarea pe care și-o dorește, Shane se înscrie într-un program de studiu în străinătate, la Londra, unde speră să își facă prieteni, să iasă la întâlniri și să trăiască aventuros!
Însă planul nu se potrivește cu realitatea! Cât de curând, fata se confruntă cu ce înseamnă să ieși din bula de confort, iar, când începe să aibă și îndoieli asupra deciziilor luate, noua viață se destramă.
Până la final, Shane se convinge că, dacă da dovadă de curaj și de hotărâre, poate învinge orice obstacol. și, cu puțin ajutor din partea destinului și cu un strop de magie, posibilitățile sunt infinite!”

 

Shane Primavera este o fată timidă și studioasă, ”copilul exemplu” pe care orice părinte și l-ar dori. Dar se simte privată de prieteni, de dragoste și de libertatea în alegeri cât și nevoia de a fi ea însăși. A mers să studieze medicina pentru că asta și-au dorit părinții, să devină un medic bun și să nu aibă probleme financiare. Însă parinții ei, niciodată nu s-au întrebat ce își dorește Shane cu adevărat.

Adolescenta este pasionată de literatură și de scris, de aceea mereu are un caiet cu ea pentru a-și notă toate întâmplările că mai apoi să le posteze pe blogul său – pepenefrantuzescnouăsprezece. Iubește să citească cărți, Harry Potter fiind cartea ei preferată, pe care o citește de fiecare dată când se simte descurajată, ascultă muzica celor de la The Beatles și îi place serialul Lost.

Eroina noastră simte nevoia să socializeze cu oamenii de vârsta ei, să aibă partede o aventură și pentru asta caută să se înscrie la un program de studiu la Londra, unde speră să își facă prieteni, să iasă la întâlniri și să trăiască desprinsă de fricile acumulate până la această vârstă.

Adolescenta găsește un curs de „scriere creativă” la care vrea să se înscrie, dar cum părinții ei nu au fost de acord cu așa ceva, Shane crează în secret o broșură fictivă despre un stagiu de practică în cadrul facultății de medicină din Londra pe care le-o prezentă lor.

Astfel, Shane părăsește New York-ul pentru câteva luni și merge să studieze medicina în capitala Marii Britanii sau cel puțin, asta cred părinții.

În avion, în drum spre Londra, Shane deschide nou ei caiet-jurnalul pentru a-și citi notițele privind obiectivele importante din perioada stagiaturii:

„Caietul cel nou scoate un sunet tare plăcut în timp ce îi deschid coperta și mi-l așez în față, ca să recitesc primele notițe.
FACULTATE, A DOUA ÎNCERCARE: OBIECTIVE IMPORTANTE ÎN PERIOADA STUDIILOR ÎN STRĂINĂTATE
– Fii cea mai bună stagiară – și câștigă bani din asta pe timpul verii!
– Fă-ți prieteni alături de care să‑ți petreci timpul liber; genul de prieteni care ar vrea să petreacă timpul cu tine!
Îmi voi găsi prieteni. Așa voi face. Voi vorbi cu persoane necunoscute ca și cum i-aș cunoaște deja – acesta este secretul. Am observat că vărul meu, Leo, a făcut asta ani la rând în timpul școlii, și sunt pregătită să-i urmez exemplul. În aceste vremuri singuratice trebuie să recurg la măsuri drastice de dezinhibare.
Apăs pe capătul pixului și mai notez patru obiective.
– Sărută un băiat de care‑ți place! Nu te mai feri de sărutări!
– Bucură-te de niște aventuri în orașul în care stai! Timp de doi ani și jumătate, cât ai stat la New York, nu ai făcut absolut nimic, prostănaco!
– Poate că ar trebui să te îmbeți puțin. Nu până leșini, sau ceva de genu’ ăsta, doar încearcă să vezi și tu cum e; cu măsură și într-un mediu sigur! În Regatul Unit al Marii Britanii ai voie, din punct de vedere legal, să bei!
– Începe să scrii cel mai grozav roman american! Ai irosit inadmisibil de mult timp încercând să găsești o frază perfectă de început. Încetează! Scrie, pur și simplu!”

 

Ajunsă în campusul colegiului, pregătită să nu se mai ascundă după perdeaua nesiguranțelor, Shane descoperă cu bucurie și totodată cu o ușurare în suflet că are niște colegi deschiși să o primească în cercul lor. Așa că încă din prima zi face cunoștință cu Babe, Sahra, Atticus și Pilot.

Pilot Penn este un student american venit la Londra pentru un program de studii în finanțe. Pasiunea lui cea mai mare este muzica, ascultă The Beatles, cântă la chitară și are chiar și o trupă.

Chimia dintre Shane și Pilot este evidentă încă de la început. Însă după câteva zile petrecute în campus, Shane descoperă că Pilot are o iubită – Amy, ceea ce face ca orice posibilă viitoare relație între cei doi să fie sortită eșecului.

Inima ei este frântă atunci când Amy vine într-o vizită la Londra pentru a-i face o surpriză lui Pilot. Acesta se îndepărtează de Shane și mai mult, cei doi abia mai schimbând două vorbe până la finalul trimestrului.

Lucrurile se complică și mai rău, atunci când părinții adolescenței noastre sosesc pe neașteptate la Londra „să-și viziteze fata – studentă la medicină” cum credeau ei – și află cu stupoare că ea face un curs de scriere creativă.

Pleacă din Londra la sfârșitul trimestrului cu sufletul rănit și înfrântă: Pilot nu avea să fie niciodată iubitul ei, iar visul de a deveni o scriitoare de succes va fi doar o simplă fantezie. Shane se lasă manipulată de parintii ei, revenind în America și continuând studiile la Medicină.

După șase ani, Shane este aproape doctoriță, iar Pilot este un programator de succes. Încă frământată de toate trăirile din perioada stagiaturii la Londra, Shane hotărâște să meargă la locul de muncă al lui Pilot și să-i spună ceea ce ea a simțit pentru el. Dacă ar putea, s-ar întoarce și în timp ca să-și poate schimba deciziile.

Însă soarta îi ajută pe amândoi oferindu-le un strop de magie și dăruindu-le o A DOUA ȘANSĂ.

Vor profita tinerii noștri de a doua încercare? Oare vor avea curajul de a înfrunta încă o dată trecutul? Oare vor fi pregătiți de această dată pentru „magia” iubirii?

Vă incurajez să citiți cartea pentru a afla cum se termină!

„A două șansă” este o carte bună, care se citește ușor. O recomand cu drag tuturor adolescenților. Este o carte cu o poveste despre descoperirea de sine și despre curajul de a încerca lucruri noi.

 

 

Lasă un răspuns