Recenzie „Praf și pulbere” de Dorin Nicolae Bîrsan #2

„Vestul sălbatic este definit printre locurile unde s-au dezvoltat civilizațiile omenirii, ca un loc liber, care îi permite omului să îl perceapă după propria sa definiție. Este un loc al oportunităților, un botez de foc de arme, o lecție a naturii, este însuși ciocanul și nicovală care făurește caractere de fier, și este pământul fertil pentru aventuri nesfârșite.”

„Praf și pulbere” reprezintă un tărâm nou în care am pășit plină de entuziasm și curiozitate.

Anul 1843, America de Nord. O perioadă de expansiune a civilizației și a frontierelor din Vest. Oamenii de atunci erau mereu tentați de prospectul atractiv al unei frontiere care aducea cu ea, noi oportunități și noi resurse de exploatat.

Suntem în New Spring, un oraș frontieră prosper, înființat de curând. Aici toți locuitorii se cunosc între ei. În centrul orașului se află un salon unde oameni de toate felurile se adună să stea de vorbă la un pahar de băutură. Tot aici se desfășura cea mai mare parte a afacerilor, fie ele legale sau … ilegale.

Facem cunoștință cu Black Logan, un bărbat de aproape 30 de ani, solid și bine alcătuit, întreținut de munca zilnică la fermă. Are ochii negri, iar privirea-i este pătrunzătoare, atentă și ușor jovială. Acesta muncește la ferma bătrânului Wallace.

Acțiunea începe atunci când, într-o zi, obosit de munca fizică de la marginea frontierei, dar și de necesitatea de a se afla permanent în alertă, Logan se decide să meargă și el la salon pentru a se mai destinde.

Acolo se întâlnește cu Wade. Wade era un tip corpolent, puțin mai înalt, cu par negru, de obicei tuns scurt și cu ochi verzi. Acesta venise în urmă cu patru luni și se angajase tot la ferma lui Wallace. Sosise împreună cu alți doi prieteni: Trent și Francisc.

Wede îl invită pe Logan la o partidă de poker, alături de alți tovarăși. Însă un eveniment neașteptat le întrerupe seară. Aceștia află că Matt Clay a întârziat cu transportul de provizii către ferma Wallance și că sunt nevoiți să meargă în întâmpinarea lui.

Black, Wade, Ray, Francisc și Trent pleacă călare pe poteca ce duce din New Spring către așezarea Dry Creek. Aceștia speră că indienii nu și-au băgat nasul peste transportul lui Matt.

De aici începe o întreagă aventură. Vom asista la nenumăratele încercările prin care trec Blake Logan și calul său „Bălțatul”. Prin acestea se numără: trădări, urmăriri de bandiți, furt de cai, indieni feroce și multe multe altele.

Este o carte de beletristică, care îmbină acțiunea și suspansul pe tot parcursul povestirii, și cu multe întorsături de situație. Mi-a captivat atenția și nu am lăsat-o jos din mână până nu am ajuns la final.

Cartea este și despre natură și în special despre cai. Mi-a plăcut partea aceasta, pentru că am putut învăța foarte multe lucruri interesante despre comportamentul și inteligența acestor animale.

„Caii au un dar aparte. Ei au capacitatea de a citi în noi lucruri de care încă nu ne dăm seama. Caii sunt asemenea unor dascăli, prin prezența și prin energia lor, ne îndrumă să ne descoperim potențialul.”

Cartea poate fi citită atât de către copii cât și de adulți. După cum scrie printre pagini: „când ai dubii, lasă-ți calul să îți arate calea”, citind-o poți descoperi cum era viața privită printre urechile calului. Vă îndemn să-i acordați o șansă! O să vă surprindă plăcut.

„Praf și pulbere” este tipărită în format pocket book de către editura Hoffman și are 144 de pagini. O puteți comanda de pe Emag, de aici.

P.S. Nu mă așteptăm la așa final. Chiar m-a surprins!

P.P.S. Continui lectura cu partea a doua, intitulată: „Suflet de mustang” și sunt convinsă că o să-mi placă la fel de mult. Stați pe aproape și pentru a doua recenzie.

 

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns