Recenzie „Suflet de mustang” de Dorin Nicolae Bîrsan #3

„Uneori pentru a ne descoperi, e necesar să petrecem timp sub cerul liber. Atunci când vântul bate peste umerii noștri, devenim una cu sufletul de mustang care se găsește în interiorul fiecăruia dintre noi.”

„Suflet de mustang” continuă povestea din cartea „Praf și pulbere”. Prin ochii personajului principal, Blake Logan, și privind printre urechile calului său bălțat, paginile îl îndrumă pe cititor să arunce încă o privire în lumea Vestului Îndepărtat.

Încă din primele pagini ne întâlnim cu Blake care se află într-o situație destul de … „neprietenoasă”, să spunem. Este lovit la cap, legat la ochi și nu-și amintește cum a ajuns în această situație. Aude voci și cuvinte străine limbajului lui. Prin minte îi trec tot felul de gânduri.

După un timp situația prinde ușor contur în mintea lui, iar amintirile îi revin. Erau amerindienii Apache… putea fi prizonier al amerindienilor din triburile Comanque sau Kiowa. Nu știa ce avea să se întâmple acum cu el.

Se găsea într-o situație fără scăpare. Așa prins fedeleș nu avea cum să o ia la sănătoasa din fața ochilor sălbatici și curioși.

Așa imobilizat cum era, în minte îi revin suficiente povești îngrozitoare pe care le auzise despre acești amerindieni de la oamenii de frontieră. Aceștia puneau la încercare de fiecare dată rezistența și curajul oamenilor pe care îi capturau. De obicei îi supuneau la tot felul de probe și torturi pentru a descoperi ce fel de caracter aveau. Ce urma să se întâmple cu el?

Își dorea doar să nu îl lege deasupra unui mușuroi de furnici. Amerindienii păreau a fi niște demoni care, aveau un singur scop pe această lume, acela de a face viața un coșmar celor care, spre deosebire de ei, aveau pielea albă. Însă știa că nu toate triburile erau la fel, unele căutau pace și colaborau cu omul alb. Oare să aibă el așa noroc?

După ce l-au desfăcut la ochi, Blake și-a dat seama că îl lăsaseră pe un deal, legat cu mâinile de un stâlp, în plină bătaie a unui soare necruțător. Solul era încins în jurul lui, iar în depărtare vedea cum valurile de căldură ondulau orizontul. De asemenea vedea cum tabăra amerindienilor era în vale iar calul său credincios era pironit lângă caii acestora. Avea să moară acolo singur, pe acel deal.

În ce ai reușit să te bagi acum, Blake? Cum vei reuși acum să ieși și tu, și calul, cu pielea întreagă din asta?

Legat și descumpănit se gândea ce o fi fost în mintea lui atunci când a ales să treacă granița cu Mexicul. Poate nu ar fi trebuit să îi urmărească pe frații Maverick, la sud de orașul La Rocca, care reușiseră să scape în ultima secundă. Totuși nu voia că lucrurile să rămână așa și să-i lase pe nelegiuiții aceia doi să scape. Cu acest gând a trecut granița.

Nu se gândea că i-ar lua mai mult de o săptămână până când i-ar ajunge din urmă pe cei doi fugari și ar găsi o modalitate să-i prindă, însă chiar și după ce a pornit singur pe urma lor, după trei zile de urmărire printr-un tărâm străin lui, a început să își pună alegerea la îndoială. Blake presupunea că se îndreptau spre Pueblo del Aguila.

Totuși în seara din a treia zi de urmărire, după un drum epuizant prin arșiță, începuse să se pregătească de popas. Înainte să atace, amerindienii s-au furișat foarte aproape și au apărut de nicăieri. Așa l-au și capturat.

Va reuși Blake să scape de amerindieni și să-i prindă pe frații Maverick? Pentru a afla răspunsul vă îndemn să citiți cartea. Veți avea parte de o nouă aventură plină de încercări și suspans.

Titlul cărții face referire atât la cunoașterea cailor și formarea unei legături cu aceștia, cât și la regăsirea de sine a omului și la natura care îl înconjoară pretutindeni. „Sălbăticia” oferă un anume soi de educație și îl ajută pe om să se descopere într-un fel aparte.

„Atunci când ne bazăm pe propriile noastre puteri, suntem compleți și liberi, Jose. Ne luăm viața în mâini și o ducem mai departe, acolo unde ne dorim. Omul se descoperă și învață felul acesta de a fi, atunci când petrece suficient timp cu sine sub cerul liber. E un privilegiu pe care puțini îl înțeleg.”

“Suflet de mustang” este tipărită în format pocket book de către editura Hoffman și are 118 de pagini. O puteți comanda de pe Emag, de aici.

P.S. Mi-a plăcut cum autorul a ales să decidă finalul acestei aventuri.

P.P.S. Aștept următoarea carte cu mare interes.

 

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns