2020 – Anul cu și despre cărți

A fost un an bun din punct de vedere literar. Goodreads m-a ajutat să țin evidența cărților citite si chiar dacă nu este un număr foarte mare, mă bucur că am putut să acord timpul meu liber celor 37 de cărți citite (sau altfel spus peste 10.000 de pagini citite).

Cartea „Cititorul din peșteră”, scrisă de Rui Zink este cea mai scurtă carte citită. Povestea, spusă cu umor și fără ostentație moralizatoare, este a unui copil debusolat care descoperă lumea și se descoperă pe sine călătorind prin lumile literaturii.

În schimb, „Prieten imaginar” este cartea anului pentru mine. Îmi era dor să spun de o carte că este bună, iar aceasta este o carte foarte, foarte bună! Un horror excelent! Romanul este atât de original, încât nu are termen de comparație. Cei nouă ani cât a durat scrierea lui se văd în suspansul impecabil construit, în ritmul alert și în intriga ingenioasă. Puteți citi recenzia aici.

Goodreads spune că cea mai populară carte citită a fost „Unde ai dispărut Bernadette?”. A fost o carte bună cu suspans și emoții. Urmează să-i fac o recenzie cât de curând. Însă până atunci vă las câteva detalii despre poveste:

„Când Bee, fiica de cincisprezece ani a lui Bernadette, îi cere mamei sale să plece în excursia cu familia pe care i-a promis-o dacă obține rezultate bune la școală, aceasta din urmă începe să facă pregătiri frenetice pentru călătorie. Agorafobă și extenuată de viața în Seattle pe care nu și-a dorit-o niciodată, Bernadette este în pragul unei crize de nervi până când, într-o bună zi, dispare de acasă. Iar lui Bee nu-i rămâne decât să pună cap la cap e-mailuri, documente oficiale și scrisori pentru a dezvălui trecutul secret pe care Bernadette l-a ascuns timp de zeci de ani.”

„Copilăria fermecată” este o cartea deosebită. De-a lungul vieții, cititorul întâlnește tot felul de cărți. Sunt cărți care îți vorbesc despre trăirile unui personaj, despre dragostea sau tristețea acestuia, cărți care te invită să-ți povestească fapte istorice, altele te cheamă să ajuți la salvarea lumilor și mai sunt și acele cărți care te poartă cu ele în tărâmuri de vis, acolo unde inocența, puritatea și iubirea sunt caracteristicile de bază pentru toate personajele. „Copilăria fermecată” este o astfel de carte. Tărâm al unei copilării create prin ochii și sufletul unui adult melancolic. Puteți citi recenzia aici .

Alături de aceste cărți, am râs, am plâns, am trăit povești de dragoste, am învățat din trecut, am rezolvat mistere și crime alături de detectivi, am descoperit ființe mitice, am fost în Vestul Sălbatic pentru a prinde răufăcători, ba chiar am călătorit pentru a salva planeta. Am citit cărți bune anul acesta, dar și unele mai puțin bune și asta se reflectă cel mai bine în nivelul mediu al rating-ului acordat în anul precedent: 3,7/5.

Spre surprinderea mea, cea mai bine cotată carte pe Goodreads (din punct de vedere al rating-ului) din cele pe care le-am lecturat în 2020 este una scrisă de un autor român. „Sophie, robotul cu suflet”, scrisă de Irina Dumitru. O carte pentru copii dar din care și un om mare are ce învăța.

Acestea sunt cărțile care m-au bucurat și m-au purtat în poveștile lor pe parcursul anului 2020.

 

Tot în 2020 am avut plăcerea să colaborez cu doi autori minunați.

Autoarea Ioana Trif
Pe Ioana o găsiți pe pagina ei de Facebook: Ioana Trif. Autoarea a debut în 2019 cu prima ei cartea intitulată: „Omul a uitat că trebuie să moară”, iar în 2020 a lansat o altă carte: „Copilăria fermecată”.

Autorul Dorin Nicolae Bîrsan
Pe Dorin îl puteți găsi pe pagina lui de Facebook: Dorin Bîrsan. Autorul a scris două cărți intitulate: „Praf și pulbere” și „Suflet de mustang”. De asemenea Dorin are și o a treia carte: „Jurnal de spartan”.

 

Acesta a fost rezumatul parcursului meu literar al anului anterior! Sper că vă plăcut!

Lasă un răspuns