„Un moment de pauză să cunosc clipa prezent și să aflu cine sunt.”
Vă pot mărturisi că în domeniul cărților de dezvoltare personală sunt un mic novice. Ce altceva vă mai pot spune, este că în acest an am ales să depășesc acest nivel. Am avut plăcerea de a-mi începe această călătorie de cunoaștere a sinelui cu ajutorul cărții: „Soluția coliniarității. Contrapunct”, scrisă de autoarea Bianca Nemeș.
„Privește și întreabă-te: ce prețuiești la existența ta? Trăiești sau doar exiști dus de curentele contemporane care nu înseamnă decât efemeritate și dependență? […] Proiectează-te în forme, în simțuri, în emoții și vei descoperi voalul fremătător al posibilităților, al ecoului șters de banalitate și fluidizare a plăcerilor trecătoare. Ceea ce pornește din tine desparte, din prima clipă, tăcerea nonexistenței.”
O carte cu idei extrem de valoroase, care reliefează sumarul proceselor senzoriale și cognitive prin detalii extrapolate din trăiri interioare, contexte factuale, înfățișând concordanța dintre sistemul uman și univers.
„Chiar dacă totul pare imposibil și tot ceea ce credeai că e important se risipește cât ai clipi, viața te învață să te descurci și să prețuiești familia, sufletul, persoanele dragi, universul, natura […]”
Deși eram un pic familiarizată cu unele dintre conceptele menționate în carte, am învățat totuși multe lucruri noi, și în special înțelegerea modului în care se poate întări puterea voinței, a respectului și iubirii de sine.
„Trebuie să ne lăsăm cuprinși de iubirea divinității, să fim buni, măcar să încercăm, să fim cuprinși de entuziasmul că putem schimba răul în bine, deoarece dacă nu începem cu propria existență, de ce ne-am aștepta ca totul să se schimbe în bine? Ar trebui să apreciem ceea ce suntem, într-o clipă totul poate să dispară.”
Este o carte cu un puternic impact asupra cititorului, cu condiția ca acesta să dorească să se descopere și să-și găsească adevăratul potențial; o carte bine structurată, scrisă clar, împărțită în capitole scurte. O adevărată călătorie interioară; o lectură bine-venită la momentul potrivit.
„Ne putem cunoaște cu adevărat doar când ne întâlnim propriile limite, în noi se află două universuri care se ciocnesc, două energii divine: dorința de a trăi pasiunea, aventura, plăcerea, noutatea, respectiv dorința de stabilitate, siguranță, aceste două forțe iminente oscilează permanent în subconștientul nostru, inconștientul aducând la suprafață pulsiuni, dorințe iraționale și gânduri refulate, ce clintesc continuitatea vieții.”
Cu un conținut foarte interesant, această carte împletește literatura de specialitate – psihologia și emoțiile noaste de zi cu zi, analizând cum am putea să evadăm din regretele trecutului și fantasmele viitorului pentru a ne trăi prezentul.
„[…] Vrei să afli, însă, încă ești legat de trecut sau visezi către viitor, uitând că tu ești chiar aici şi acum, trăind în explorarea continuă a cine ești. Nu opune rezistență, doar simte ce se întâmplă în jurul tău, dar mai ales în interiorul tău. Lasă-ți mintea să se liniștească din vasta dimensiune de informații pe care i-o dai să o proceseze.
Ce descoperi?
Pe tine cel autentic, cu siguranță.”
„Experiențele trăite te îndeamnă, te propulsează să devii persoana ce ești acum, dacă ai putea să îți schimbi trecutul, clar nici prezentul nu ar mai fi nici pe departe la fel […] ne urmăm traseul existențial, construind echilibrul lăuntric.”
Personal, am rezonat cu această carte. Mi-am notat foarte multe citate din ea. Aproximativ patru pagini de Word, dacă vă vine să credeți. Mi-au plăcut foarte mult, le consider motivaționale și vreau să le am mereu la îndemână. Mi-am notat si câteva capitole preferate: Demiurgie, Limite, Evitare și supunere, Iertare și ultimul dar nu cel din urmă capitolul Punct.
În încheiere vă las mai jos un alt fragment care pe mine m-a fascinat:
„E momentul să analizezi, să schimbi sau să te lași dus de val să faci ceea ce ziceai că nu ai timp. Ne-am îndepărtat de la moment și ne concentrăm pe nevoile bazale, uitând de securitate, performanță, iubire sau poate nu e așa. Poate când vei simți vibrația universului și emoția în totalitatea ei, va fi altfel. Aceasta este iubirea necondiționată. Poate într-o zi, ți-o vei putea oferi şi tu. […]
Trăim într-un cerc vicios pe care trebuie să îl desenăm nu cu conturul perfect, ci de mână, folosind radieră pentru a opri repetarea inconștientă a acelorași modele descriptive și cognitive, respectiv ulterior comportamentale. […] Trebuie să ne creăm propriul cerc, propriul punct pentru a fi exact unde trebuie mereu, mereu lipiți de noi înșine. Este terifiant, absolut, dar autotelic să găsești fericirea de unul singur, dar este imposibil să o găsești în altă parte.”
Vă recomand cu mare drag această carte și vă asigur că veți porni într-o adevărată călătorie în care puteți descoperi adevărate comori interioare.
„Soluția coliniarității. Contrapunct”, este scrisă de autoarea Bianca Nemeș, are 111 de pagini și a apărut la editura Risoprint și o puteți comanda direct de la autoare sau de aici.
„Imaginează-ți cea mai bună variantă a ta și construiește-ți acțiunile înspre confundarea lor totală cu imaginea idealului tău.”
Pingback: 2021 - Anul meu în cărți și nu numai - Lumea unei cititoare