Recenzie „Săruturi și croissants” de Anne-Sophie Jouhanneau

„Săruturi și croissants” este o poveste de dragoste dulce și amuzantă a doi tineri adolescenți care găsesc iubirea într-unul dintre cele mai romantice orașe din lume: Paris! Ai momente dulci, personaje plăcute, arta baletului, picturi în muzee și … iubiri secrete!

Mia este o tânără de 17 ani, care și-a dorit dintotdeauna un singur lucru: să fie o balerină profesionistă. Toate eforturile ei îi sunt răsplătite atunci când este acceptată într-un program de vară la una dintre cele mai exclusiviste școli de dans din lume și anume: Institutul Operei din Paris. Aceasta spera ca după cele 6 săptămâni de antrenament, va putea să obține o audiție la cea mai importantă companie de balet: Teatrul American de Balet.

Mia a avut o pasiune pentru dans de când era mică, iar dragostea ei pentru balet a crescut și mai mult atunci când bunica ei i-a spus povestea generațiilor de femei din familia lor care practicau baletul și că este în sângele ei să iubească dansul. Bunica ei i-a spus că stră-străbunica a fost o balerină și că faimosul pictor Edgar Degas a pictat-o în unul din tablourile lui. Deși nu avea încă dovezi certe, Mia este hotărâtă să găsească tabloul atunci când se va afla la Paris.

Dar cum ar putea fi o vară adecvată la Paris fără o romanță dulce? Mai ales când un tânăr băiat francez fermecător numit Louis intră în viața Miei și totul este pe cale să se schimbe pentru ea. Adăugați puțin mister și aceasta este rețeta perfectă pentru o poveste de dragoste de vară.

Mi-am dat seama că „Săruturile și Croissants” nu este doar un simplu roman de iubire. Pentru că în viață reală există mai mult decât dragoste, la fel cum cartea este mai mult decât o iubire de-o vară. Una dintre marile teme este urmărirea visurilor și învingerea fricilor.

Mia concurează cu unii dintre cei mai talentați dansatori din lume, inclusiv cu rivala ei din toate timpurile: Audrey, cele două fiind constant într-o competiție destul de intensă. Amândouă au punctele lor forte, dar nu sunt perfecte. Personalitățile contrastante ale acestor două fac scenele lor atât de distractive (din punctul meu de vedere).

Trecând la relația Mia și Louis, un cuvânt care să o descrie ar fi … imprevizibilă! Da, erau drăguți împreună, dar erau și foarte multe motive „de ce această relație nu ar trebui să existe”. Mia știa că dacă va începe să se întâlnească cu Louis, nu ar fi atentă la lecțiile sale de balet. Avea nevoie de o concentrare de sută la sută pentru a impresiona Teatrul American de Balet pentru o audiție.

În privința lui Louis, cred că mi-ar fi plăcut să văd ceva mai multă complexitate în privința personajului, totuși lui îi pasă în mod clar de Mia, așa că urmărind evoluția relației dintre cei doi a fost foarte plăcut. Povestea lor fiind sinceră și autentică.

Mia este o fată deșteptă, știe ce vrea și luptă din greu pentru asta, dar, în același timp, nu se pricepe la toate, are defecte și asta face din ea un personaj atât de realist.

Deși cartea este o poveste de dragoste, este una care acordă o atenție deosebită visurilor Miei, alegerilor ei, pasiunilor ei și, la fel de important, relațiilor pe care Mia le dezvoltă în afara celei cu Louis.

„Săruturi și croissants” este o carte despre dragoste, prietenie, familie și visuri și acoperă perfect unele dintre aspectele importante din viața reală. Am fost alături de Mia, i-am simțit povestea, cu bucurii, cu temeri şi realizări, vise şi speranțe năruite, prietenii noi, dar şi cu primii fiori ai unei iubiri. Așa că vă recomand cu încredere acest roman delicios și sunt sigură cu nu veți fi dezamăgiți.

„Săruturi și croissants” are 327 de pagini, a apărut la editura Nemira și o puteți comanda de aici.

 

Lasă un răspuns