Recenzie „Omul cu marioneta” de Jostein Gaarder

„Omul cu marioneta” este povestea lui Jakop, un bărbat singuratic, divorțat, fără niciun prieten în afară de Pelle. În afară de pasiunea sa pentru lectură și studiul legăturilor dintre limbile indo-europene, Jakop mai are un hobby neobișnuit: merge la înmormântările unor oameni necunoscuți, doar pentru a avea pentru scurt timp sentimentul apartenenței la un grup familial.

Cartea este scrisă sub formă de scrisoare către Agnes, o femeie pe care a cunoscut-o la o înmormântare. Povestea pe care o spune urmează ceea ce Jakop numește linia roșie a funeraliilor prin care s-a conectat cu alți prieteni sau membri ai familiei ei. El este complet sincer cu privire la minciunile pe care le-a spus la înmormântări de-a lungul timpului, și astfel cu ajutorul scrisorii încearcă să-și spună povestea și cum a ajuns în acel punct al vieții.

aaaa

Legături de familie și nu numai

La început, mi s-a părut dificil să intru în poveste pentru că au fost introduse destul de multe personaje, toate din aceeași familie. Există și un alt tip de familie, cea a limbilor indo-europene, de care Jakop este pasionat în măsura în care explică rădăcinile diferitelor cuvinte oricui întâlnește. Jakop este fascinat de limbaj și de modul în care cuvintele din toate culturile diferite se conectează și se împletesc. El a povestit în detaliu conversațiile pe care le-a avut cu alte persoane despre limbaj. Nu am mai întâlnit asta într-un roman și trebuie să recunosc ca început, mi s-au părut fascinante secțiunile despre limbă, dar în scurt timp m-am simțit copleșită de ele și am început să trec fugitiv peste astfel de pasaje.

 

Pelle – cel mai vechi prieten

Înainte de a o întâlni pe Agnes, singura relație de prietenie de lungă durată a lui Jakop a fost cu o păpușă pe care o avea din copilărie. Când vorbește Pelle, marioneta lui Jakop, ies la iveală tot felul de adevăruri pe care Jakop nu le-ar putea spune sau recunoaște. Trebuie să citim cartea pentru a înțelege complexitatea relației lor.

 

Teme abordate

Exista o mulțime de teme pe care autorul le abordează în carte și bineînțeles ca și cititor te poți bucura de ele: lingvistică, mitologie, hristologie, și toate celelalte subiecte profunde: sentimentul apartenenței, singurătatea și modul în care totul este conectat.

 

„Omul cu marioneta” este un roman emoționant, care te pune pe gânduri, despre singurătate, adevăr și despre căutarea unui loc și a unui sens în lume.

 

Îți recomand această carte dacă:

  • Daca vrei să afli povestea lui Jakop și a lui Pelle și pentru a înțelege complexitatea relației lor.
  • Îți plac cărțile care au ca temă căutarea unui loc și a unui sens în lume, sentimentul apartenenței și modul în care totul este conectat.
  • Te pasionează studiul legăturilor dintre limbile indo-europene; felul în care cuvintele din toate culturile diferite se conectează și se împletesc.

aaaa

„Omul cu marioneta” este scrisă de Jostein Gaarder, are 240 de pagini, a apărut la editura Univers și o puteți comanda de aici.

Lasă un răspuns