Recenzie „Proiectul Hail Mary” de Andy Weir

Atunci când descopăr o carte bună, îmi place să o recomand mai departe prietenilor. Am terminat recent „Proiectul Hail Mary”, scrisă de Andy Weir și abia așteptam să vorbesc despre ea. Ei bine, de data aceasta mi-am dat seama că îmi va fi puțin mai greu să o fac. De ce? Pentru că intriga face deliciul acestei cărți și vreau să o păstrez secretă astfel încât să o descoperiți singuri dacă o să citiți acest roman.

Totuși, articolul nu se poate termina înainte să înceapă, aşa că iată ce vă pot spune:

„Proiectul Hail Mary” este cel mai recent roman al lui Andy Weir. Acesta spune povestea lui Ryland Grace, singurul supraviețuitor al unei misiuni disperate pentru salvarea omenirii. Doar că el nu știe asta. Nu-și amintește nici măcar cum îl cheamă. A dormit foarte, foarte mult timp, la milioane de kilometri depărtare de casă, alături de două cadavre necunoscute.

În cele din urmă, își dă seama că a fost profesor de științe si că a fost trimis într-o misiune pentru a salva sistemul nostru solar de un microorganism numit Astrofag, care în esență ne mănâncă soarele. O da, ați înțeles bine, bestia asta mică, și-a ales ca gustare: energia soarelui nostru.

Misiunea proiectului Hail Mary este să afle cum să omoare organismul și să trimită informațiile înapoi pe Pământ în speranța disperată de a salva omenirea. Dacă Ryland nu reușește, Pământul va intra într-o nouă eră glaciară care va ucide miliarde de oameni.

aaa

Ryland Grace – un erou imperfect

Grace este un personaj reticent, unul cu vulnerabilități reale, imperfect, pentru că face greșeli, iar acele greșeli îl aduc mai aproape de a fi real. Nu întotdeauna ia deciziile cele mai bune, dar totuși ajungi să-l simpatizezi și să-l îndrăgești foarte repede.

Pentru că are amnezie la începutul cărții, ca și cititor ajungi să înțelegi treptat ce se întâmplă cu el, ceea ce este foarte distractiv. Totuși, pe parcursul cărții are și mici episoade de amintiri și astfel aflăm treptat modul în care Ryland și Pământul au ajuns în acest impas. De asemenea, Grace are un mare simț al umorului și al autoironiei, pe care o să le savurați indiscutabil.

aaa

Un aliat neașteptat

Timpul nu este de partea lui Grace și, ca să evite o catastrofă, trebuie să rezolve o enigmă științifică de proporții epice – și să salveze specia noastră de la extincție. Cu alte ființe umane aflate la ani-lumină distanță, trebuie s-o facă singur. Sau poate cu un aliat absolut neașteptat.

aaa

3 motive pentru care „Proiectul Hail Mary” este o lectură absolut obligatorie

          1. Misterul cărții este convingător și cu adevărat unic

Proiectul Hail Mary este o parte mister științific, o parte aventură în spațiu, o parte thriller. Drept urmare, avem un COMBO perfect care nu te lasă să te desparți de carte până nu ajungi la sfârșit. Ohh.. și ce sfârșit are!!!..

          2. Scrierile științifice sunt ușor de digerat de către cititori

Datorită perspectivei lui Ryland ca profesor de știință și om de știință, toate conceptele și termenii științifici au fost introduse în carte foarte simplu. Le-a făcut ușor de înțeles, chiar și pentru o persoană neorientată spre știință.

          3. Povestea este plină de surprize și răsturnări constante de situație

Proiectul Hail Mary este povestită la persoana întâi, astfel intensificată fiecare emoție pe care o simți când citești această carte. Povestea este un adevărat magnet de situații și decizii la limită, unele bune, altele mai puțin bune. Ca și cititor, am putut experimenta confuzia, disperarea și bucuria lui Ryland, ceea ce a făcut această carte să fie și mai captivantă.

aaa

Astfel fiind spuse dragilor, dacă sunteți în căutarea unei lecturi SF incredibile, cu o mulțime de elemente de mister și thriller, aceasta este cartea perfectă pentru a o alege.

aaa

Proiectul Hail Mary are 536 pagini, a fost tipărită la editura Nemira și o puteți achiziționa de aici.

aaa

 – sursă poze: editura Nemira –

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns