Recenzie „Haosul din urma ta” de Carlos Montero

Raquel este o tânără profesoară de literatură care-și caută un loc de muncă și acceptă un post vacant la o școală din Novariz, un orășel din Galicia unde locuiește familia soțului ei. În prima zi de lucru, tânăra descoperă un lucru care o tulbură foarte tare, acela că Elvira, predecesoarea ei, s-a sinucis cu puțin timp în urmă.

Primul contact al lui Raquel cu elevii este unul destul de tensionat, ba chiar la un moment dat, la sfârșitul orelor de curs găsește în geantă un bilet pe care scrie: „Ție cât o să-ți ia până te sinucizi?”

Autorul Carlos Montero a creat o poveste complicată în care nimic nu este ceea ce pare. Intriga permanentă și întorsăturile constante fac narațiunea extrem de captivantă, întrucât indiciile pe care le lasă în fiecare capitol te fac să-ți regândești suspiciunile și să simți nevoia să continui lectura până ajungi la final.

aaa

Amenințări și capete de acuzare

Nu va dura mult până când Raquel își va da seama că drumul nu va fi atât de ușor pe cât crede ea. Va începe să primească amenințări, șantaje, își va da seama că “ei” știu despre ea mai mult decât oricine altcineva și că nu vor ezita să folosească cele mai ascunse secrete împotriva ei dacă nu cedează cererilor lor. În plus, devine din ce în ce mai suspicioasă la diferitele versiuni pe care le aude despre moartea Virucăi.

Sunt multe lucruri care nu se leagă. Dacă se presupune că Elvira era o profesoară iubită de elevii ei, cum s-a adâncit într-o depresie atât de mare încât să se sinucidă? Ce i s-a întâmplat cu adevărat? Dar acesta nu este cel mai îngrijorător lucru, pentru că Raquel se întreabă din ce în ce mai des dacă și ea va avea același sfârșit.

aaa

Neîncredere la tot pasul

Nimeni nu scapă de suspiciuni. Raquel devine incapabilă să aibă încredere în vreun locuitor al micului oraș. Nici măcar nu poate avea încredere în propriul ei soț. Din acel moment, romanul capătă un ritm și mai frenetic datorită secretelor succesive care sunt dezvăluite în fiecare capitol.

aaa

Suspans la cote maxime

Cartea are 464 pagini structurate în 51 de capitole. Este povestită la persoana întâi de Raquel, cu excepția unor capitole care sunt la persoana a treia. Vom trăi alături de ea toată această poveste într-un mod intens, cunoscându-i fricile și temerile.

Haosul din urma ta îndeplinește cerințele pentru un thriller foarte bun. Din acest motiv, consider ca autorul a realizat o poveste în care folosește excelent suspansul în combinație cu teme comune din societatea actuală (hărțuirea școlară, hărțuirea la locul de muncă, expunerea pe rețelele sociale etc).

O carte despre slăbiciunea umană, despre fragilitatea relațiilor, despre vină și minciunile pe care le spunem și secretele pe care le ținem fără să ne dăm seama de consecințe. Haosul din urma ta este scrisă de autorul Carlos Montero, este tipărită la editura Univers și o puteți găsi aici.

aaa

BONUS – Adaptare TV

Cartea a câștigat Premiul Primavera de Novela al anului 2016. Spre bucuria mea, povestea a fost preluată de Netflix. Este adaptată sub formă de serial, mai exact 8 episoade. Scenele exterioare sunt filmate în Galicia. Distribuția include actori talentați printre care Inma Cuesta, Arón Piper, Bárbara Lennie, Tamar Novás și Roberto Enríquez.

După ce am terminat de citit, am fost foarte curioasă să văd dacă și serialul se ridică la nivelul cărții. Am rămas plăcut surprinsă să descopăr că DA!! Aşa că dragilor, dacă o să citiți cartea și o să vă placă, vă recomand de asemenea și serialul.

Vă las mai jos un trailer:

Lasă un răspuns