„Iubirea este o alegere. Fiecare partener este liber să-şi exprime încă de azi această alegere.”
Se întâmplă rareori ca partenerii să aibă același limbaj primar al iubirii. Avem, în general, tendința de a ne exprima în propriul limbaj primar al iubirii și suntem contrariați când partenerul nu înțelege ceea ce-i comunicăm. Noi ne exprimăm iubirea, dar celălalt n-o receptează, și asta tocmai pentru că folosim un limbaj străin lui. Aceasta este problema fundamentală a cuplurilor.
Identificarea „limbajului primar de iubire” atât al tău, cât și al partenerului tău și acționarea în consecință poate crește într-adevăr interacțiunile pozitive într-o relație. Alternativ, cartea poate fi utilă pentru a găsi mai multe modalități de a-ți arăta dragostea față de partenerul tău.
Oamenii vorbesc în dragoste diferite limbi. Concluzia autorului este că în dragostea emoțională exista 5 limbi, adică 5 modalități prin care oamenii vorbesc și înțeleg dragostea. Gary Chapman crede că odată ce identifici și înveți să vorbești limba iubirii primare a partenerului tău ai descoperit cheia unei căsnicii de lungă durată bazată pe afecțiune.
„La baza existenței umane se află nevoia de intimitate şi nevoia a fi iubit de cineva. Căsnicia ar trebui să satisfacă aceste dorințe de intimitate şi de iubire ale partenerilor.”
aaa
Primul limbaj al iubirii: Declarațiile
Una dintre modalitățile de exprimare a iubirii este folosirea cuvintelor care o clădesc. Prin declarații, sau cuvinte de laudă, ne exprimăm iubirea într-un mod foarte puternic. Aici se pot încadra și încurajările, vorbele rostite pe un ton frumos dar și vorbele rostite cu politețe.
„Țelul iubirii nu este să obții ceea ce-ti dorești de la celălalt, ci să faci ceva spre binele celui iubit. Când ni se fac complimente, suntem mult mai motivați să reacționăm pozitiv şi deci să facem ceea ce şi-ar dori partenerul.”
aaa
Al doilea limbaj al iubirii: timpul petrecut în doi
Aspectul central, în ceea ce privește timpul petrecut în doi, este ca partenerii să stea efectiv împreună. Simpla prezență fizică este insuficientă. Când stăm împreună cu partenerul, nimic nu trebuie să ne distragă atenția. Timpul de calitate înseamnă să oferi atenție totală 100% celeilalte persoane și să-i vorbești.
„Suntem învățați să analizăm problemele şi să găsim soluții. Uităm însă că o căsnicie este, de fapt, o relație, nu un proiect care trebuie dus la bun sfârșit şi nicio problemă care trebuie rezolvată.”
aaa
Al treilea limbaj al iubirii: Darurile
Unii oameni sunt în mod natural axați pentru a aprecia simbolurile dragostei mai mult decât orice altceva. Cadourile nu trebuie să fie costisitoare, ci mai mult sunt luate ca o atenție pentru persoana iubită. Dacă partenerei sau partenerului tău îi place să primească lucruri, trebuie să înveți să-i faci cadouri. De fapt, acesta este limbajul cei mai ușor de învățat.
„În momentele grele, prezenta fizică este cel mai important dar pe care i-l poți face partenerului, dacă limbajul lui primar de iubire constă în daruri.”
aaa
Al patrulea limbaj al iubirii: Serviciile
Gătitul, așezatul mesei, spălatul vaselor, datul cu aspiratorul, ștersul prafului, dusul gunoiului, zugrăvitul dormitorului, spălarea sau aspirarea interiorului mașinii, punerea în ordine a lucrurilor în garaj, tunsul ierbii, plimbatul câinilor, schimbarea nisipului pisicii etc sunt toate, servicii. Ele presupun grijă, spirit organizatoric, timp, efort și energie. Executate cu optimism, acestea devin o expresie reală a iubirii.
„Rugămințile direcționează iubirea, iar poruncile o stăvilesc.”
aaa
Al cincilea limbaj al iubirii: contactul fizic
Se știe de multă vreme că atingerile reprezintă o modalitate de exprimare a iubirii. Contactul fizic este, de asemenea, o modalitate foarte eficientă de exprimare a iubirii conjugale. Ținutul de mână, săruturile, îmbrățișările și raportul sexual reprezintă, toate, modalități prin care îi putem comunica partenerului sentimentele noastre de iubire. Pentru unii, atingerile constituie principalul limbaj al iubirii.
„Contactul fizic poate consolida sau poate distruge o relație. Acesta poate transmite ură sau iubire.”
aaa
Descoperirea propriului limbaj primar al iubirii
Ca să te asiguri că rezervorul partenerului tău rămâne plin, este esențial să descoperi limbajul lui primar de iubire. Dar, mai întâi de toate, trebuie să-l afli pe-al tău. Auzind care sunt cele cinci limbaje primare ale iubirii: declarațiile, timpul petrecut în doi, darurile, serviciile și contactul fizic, unii îşi vor da seama instantaneu care dintre acestea le aparține, precum şi care este limbajul partenerului. Însă altora nu le va fi atât de uşor.
Care este limbajul tău de iubire?
Există câteva întrebări esențiale pe care trebuie să vi le puneți, pentru a descoperi limbajul dumneavoastră primar de iubire. Care este cea mai mare dorinţa a dumneavoastră, în cuplu? Ce vă face să vă simțiți foarte iubit? Ce vă jignește profund? Ce vă doriți mai mult decât orice? Răspunsurile la aceste întrebări reprezintă indicii extrem de importante privind descoperirea propriului limbaj de iubire.
Trei căi prin care poți să-ți descoperi propriul limbaj al iubirii:
Fă-ţi timp să notezi ceea ce consideri tu că ar trebui să însemne propriul limbaj de iubire. Apoi întocmește o listă cu celelalte patru limbaje, în ordinea importanței lor. Să recapitulăm cele trei căi prin care poți să-ţi descoperi propriul limbaj al iubirii.
- Dintre toate lucrurile pe care le face sau nu le face partenerul tău, care te doare cel mai tare? Opusul lucrului care te face să suferi oglindește, probabil, limbajul tău de iubire.
- Ce l-ai rugat cel mai des pe partenerul tău? Rugămintea respectivă poate să reprezinte exact lucrul care te-ar face să te simți că te iubește.
- Cum îți exprimi, de obicei, dragostea față de partener? Modalitatea respectivă poate fi un indiciu cu privire la limbajul tău de iubire.
aaa
„Pentru că toți ne naștem, creștem, ne îndrăgostim, ne căsătorim, iubim, înșelăm, facem copii, divorțăm, plângem, uităm şi iertăm. Pentru că suntem singuri sau împreună, pentru că suntem părinți sau copii, pentru că ne pasă de cine suntem, de cei din jur, şi mai ales pentru că fiecare dintre noi are o familie pe care o iubește şi vrea să o protejeze.”