Recenzie „Secera” de Neal Shusterman #1

„E cel mai dificil lucru care ţi se poate cere. Şi chiar dacă ştii că e pentru binele tuturor, tot nu devine mai uşor. Oamenii mureau natural. Bătrânețea era o boală terminală, nu ceva temporar. Existau nişte ucigași invizibili, numiți „boli”, care stricau corpul. […] existau accidente din care nu-ți mai puteai reveni. Avioane cădeau din cer. Mașini se zdrobeau. […]. E greu pentru cei mai mulți dintre noi să ne imaginăm o lume aşa de nesigură, cu pericole […] Toate sunt acum în trecut, şi totuși, rămâne un adevăr simplu: Oamenii trebuie să moară.”

aaa

Această lume a viitorului pare una ideală: omenirea a depășit boala, sărăcia, inegalitatea și mai presus de toate … moartea. Dar, în ciuda progreselor tehnologice pe care oamenii de știință le-au făcut, încă nu au reușit să rezolve problema suprapopulării planetei. Așa că nemurirea oamenilor are un preț: în prezent, Secerile reprezintă o clasă specială, singurii oameni care pot lua viața altora. Și e nevoie să facă asta, pentru a ține populația sub control.

aaa

Citra și Rowan

Cartea urmărește povestea a doi adolescenți, Citra și Rowan, în călătoria lor spre a deveni seceri și luptele lor cu mortalitatea și justiția. E un rol pe care nu și-l dorește niciunul dintre ei. A lua viața unui om presupune compasiune, dar și un talent anume, pentru a îndeplini sarcina cât mai nedureros. Cum se vor descurca cei doi?

Personajele sunt fascinante, sunt incredibil de profunde și complexe. Există o gamă largă de personalități în carte, atât bune, cât și rele. Citra este inteligentă și bună la suflet; ea luptă pentru ceea ce este drept și corect. Rowan este tăcut dar cu o voință puternică; suferă cele mai multe schimbări pe parcursul poveștii. Schimbarea lui este destul de complexă, iar codul său moral este pus la încercare.

aaa

Onorabilele Seceri și filozofiile lor

De asemenea a fost foarte intrigant să citesc și să aflu mai multe despre modul de gândire al secerilor: Faraday, Curie sau Goddard, deoarece toți sunt oameni foarte diferiți și își îndeplinesc sarcinile în conformitate cu filozofii și coduri morale diferite.

La inițiere, fiecare Secera ia numele unui personaj istoric. Acesta reflectă ambițiile și caracterul purtătorului. În plus, pe tot parcursul romanului, autorul include fragmente de jurnal scrise de Seceri. Aceste fragmente oferă cititorului informații de bază și o înțelegere mai profundă a filozofiei fiecărei Seceri.

Spre exemplu, nu există reguli privind modul în care Secerile pot lua viaţa cuiva și, ca atare, autorul prezintă cititorului alegerile luate de aceștia. De la Onorabila Seceră Faraday, care alege ca referință statisticile din „Era Mortalității” (viața înainte ca moartea să fie eradicată), la Onorabila Seceră Curie, care caută oamenii săturați de nemurire, până la Onorabila Seceră Goddard, care are un mod să spunem mai controversat… face secerări în masă.

aaa

Concluzii și păreri

Odată ce începi această carte, este greu să o mai lași jos din mână. Este o poveste profundă, care pune sub semnul întrebării moralitatea societății, valorile ei și dacă „noul” este neapărat mai bun. Și intriga a fost interesantă. Au fost o mulțime de răsturnări de situație care m-au făcut să nu mă opresc din citit până la ultima pagină. Sfârșitul a fost frumos și neașteptat!

Secera, este primul volum din seria „Arcul Secerii” și este scris de Neal Shusterman. Are 448 de pagini, a apărut la editura YoungArt și o puteți comanda de aici.

 

Lasă un răspuns