[…] Poate de aia trebuie, prin lege, să ținem o socoteală. Un jurnal public în care li se mărturisește celor care nu vor muri niciodată şi celor care încă nu s-au născut de ce facem ce facem. Suntem instruiți să scriem nu numai faptele noastre, dar şi sentimentele, pentru că trebuie să se știe că avem sentimente. Remușcări. Regret. O tristețe prea mare să poată fi dusă. Pentru că dacă n-am avea astfel de sentimente, ce fel de monștri am fi? […]”
aaa
Atenţie – Recenzia conține mici spoilere! Aşa că dacă încă nu ați citit primul volum, vă recomand să vă opriți aici. Dar dacă ați citit primul volum sau totuși vreți să continuați articolul, vreau să vă mulțumesc pentru că v-ați făcut timp să treceți în vizită pe acest blog. Acestea fiind spuse, să începem! 😊
aaa
Tunetul reia povestea lui Rowan și a Citrei de unde se încheiase volumul precedent al seriei, „Secera„. Într-o lume lipsită de foamete, sărăcie, boli sau războaie, Secerile și ucenicii lor au rămas stăpâni pe moarte semenilor.
Statutul social înalt aduce însă cu sine aroganță, corupție și lăcomie. Cei doi tineri încearcă amândoi să îndrepte lucrurile: Rowan, din exterior, pornind în misiunea de a ucide Secerile corupte, iar Citra, din interior, luând vieți cu o compasiune ieșită din comun. Supraveghind totul, deasupra lor, se află Tunetul.
Însă Tunetului îi este interzis să comunice în mod direct cu Domul Secerilor, spre a putea interveni în caz de nevoie. Va putea oare Tunetul să-i ajute pe Rowan și pe Citra, când aceștia vor fi copleșiți nu doar de sarcinile dificile pe care și le-au impus, ci și de dușmani din locuri neașteptate?
aaa
Impresii și păreri
📖 „Tunetul” este a doua carte din trilogia „Arcul Secerii„, scrisă de autorul Neal Shusterman.
📖 Este un roman SF distopic care are loc într-o lume din viitor în care moartea a fost cucerită și un grup de oameni cunoscuți sub numele de „Seceri” au sarcina de a menține controlul populației.
📖 Povestea urmărește în continuare viețile celor două personaje principale: Citra Terranova, cunoscută acum sub numele de Secera Anastasia, și Rowan Damisch, care a devenit un insurgent, acum cunoscut sub numele de Secera Lucifer.
📖 In al doilea volum, Tunetul (o inteligență artificială atotștiutoare și atotvăzătoare care guvernează lumea) joacă un rol mult mai semnificativ în narațiune. Punând numeroase întrebări despre moralitate, erori umane, viață și moarte, Tunetul ni-i arată pe Rowan și Citra puși din nou față în față, într-o luptă pentru prietenie, dragoste și compasiune.
📖 Personajele continuă să se dezvolte și să se confrunte cu noi provocări. Călătoriile lor individuale sunt pline de tensiune, dileme morale și dezvoltare personală.
📖 Autorul pune la dispoziția cititorului, o imagine detaliată a unei societăți care se luptă cu nemurirea și cu etica uciderii ca mijloc de menținere a echilibrului.
📖 Intriga este țesută complex, iar autorul face o treabă excelentă în a crea tensiune și de a ridica miza pe parcursul poveștii. Există mai multe revelații surprinzătoare și întorsături de situație care adaugă emoție și suspans narațiunii.
📖 Stilul de scriere este clar și accesibil, permițând cititorilor să se cufunde cu ușurință în poveste.
📖 „Tunetul” este o continuare foarte bună a trilogiei „Arcul secerii„. Se adâncește mai mult în complexitatea lumii sale futuriste, oferă o dezvoltare suplimentară a personajelor și îi menține pe cititori implicați cu intriga sa.
P.S. Finalul a fost cu totul N E A Ș T E P T A T.
aaa
„[…] – Aici e paradoxul profesiei, a spus Faraday. Cei ce şi-o doresc nu trebuie s-o aibă … şi cei care refuză să ucidă sunt cei care trebuie s-o facă […] Amândoi sunteți făcuți din cea mai bună fibră morală, cred că moralitatea voastră înaltă o să vă convingă să-mi fiți ucenici – nu pentru că vă forțez, ci pentru că voi o alegeți. […]”