Recenzie „Mary Jane” de Dorin Nicolae Bîrsan

„Atunci când drumul devine greu, e important să avem pe cineva lângă noi care să îl facă să pară scurt.”

La începutul lunii octombrie, m-am alăturat lui Mary Jane și am pornit într-o călătorie spre Vestul îndepărtat, către Oregon. Autorul mi-a spus că o astfel de aventură va deveni o poveste inedită despre viață, dar și despre dragoste. Dar haideți să o luăm cu începutul.

aaa

Mary Jane și impasul schimbării

Orașul Cheyenne. Faceți cunoștință cu Mary Jane, o tânără domnișoară de o frumusețe aparte dar cu un comportament atipic. Acesteia îi place să poarte pantaloni, să simtă briza ce bate din față în timp ce galopează alături de calul ei credincios Cooper și de asemenea să petreacă mult timp jucându-se de-a indienii cu bunii ei prieteni Jack și Sam. Nimic neobișnuit pentru o fată, nu? Aşa mă gândeam și eu.

Totuși Mary Jane se găsește într-un impas. Bunicul ei, Dave, susține că trebuie să facă neapărat o vizită în Preston la mătușa sa. Spune că a sosit timpul să învețe cum ar trebui să se comporte în societate și despre cum ar trebui să îşi întemeieze o familie. Mary nu-i spune, dar aceasta are sentimente contradictorii despre plecarea către Preston; nu este sigură că asta îşi dorește cu adevărat.

Totuși o mică parte din ea ar fi entuziasmată să ajungă acolo. Ar avea să o cunoască pe mătușa sa și să afle mai multe despre ținutul în care trăiau. Un alt aspect bun al călătoriei ar fi fost faptul că ar fi reușit să cumpere câteva cărți, pentru că era o mare iubitoare de lectură.

„Bunicul îmi spunea că e posibil să dureze mai mult de două săptămâni până am fi ajuns în Preston. Nu am vrut să-l supăr, și astfel nu m-am arătat nemulțumită. Însă undeva în sufletul meu eram neliniștită. Mă temeam că această călătorie avea să fie prea lungă.”

Aflase că aveau să călătorească cu diligența. În atâtea zile pe drum aveau să treacă prin multe orașe și era tare curioasă să afle cum se schimba peisajul și să vadă cum trăiau oamenii și în alte locuri.

Dustin Morgan și avântul unui noi început

„Să fii cowboy înseamnă să găsești tăria necesară pentru a putea să crești din interiorul tău mai repede decât te uzează lucrurile din exterior. Pe scurt, un cowboy trebuie să aibă scoarța tare.”

Dustin devenise expert în a lua-o de fiecare dată de la început. A petrecut câțiva ani de viață ca și marinar, străbătând punțile vaselor ce călătoreau între pământul nou și Europa. Apoi s-a îndreptat către Vest și și-a găsit o altă meserie în a mâna vite de la New Mexico în Kansas. A trecut prin tot ce iți poți închipui și nu numai.

Totuși, tânăr și cuprins de avântul de a începe lucruri noi, Dustin și-a îndreptat privirea spre oportunitățile frontierei și iată-l într-o diligență în drum spre Oregon.

aaa

Mary Jane și Dustin Morgan

„Atunci când ai compania potrivită, nici nu mai contează cât de lung e drumul.”

Mary Jane face cunoștință cu Dustin în diligență. Vorbind cu el, timpul trecuse repede. Aflase că se îndrepta către Oregon în căutarea unui nou început. Îi plăcea de el, era deștept, încrezător în sine și nu voia să pară mai mult decât era. Timpul a trecut pe nesimțite, iar înainte de lăsarea serii au ajuns la o fermă de lângă orașul Laramie. Somnul veni foarte greu pentru Mary, surprinzându-se că se gândea la Dustin. Se bucura că se nimeriseră în aceeași diligență. Daca nu ar fi fost el, drumul ar fi putut deveni la un moment dat plictisitor.

aaa

Dustin și impasul unei alegeri

Dustin îşi revine cu greutate mare. Era întins pe jos, pe marginea drumului. Trăsura diligenței se găsea cam la 100 de pași distanță. Încet începea să-și aducă aminte cele petrecute recent.

„Pornisem de dimineața cu diligența de la ferma de lângă orașul Laramie. Apoi, după câteva ore pe traseu, timp în care am vorbit cu Mary, fuseserăm atacați brusc și violent de către o ceată războinică de nativi indieni. Atunci când roata trăsuri s-a lovit de un bolovan de pe drum, am căzut din locul unde ținteam atacatorii cu pistolul. Probabil acesta era și evenimentul care în final mi-a salvat viaţa în acel moment.”

S-a uitat în jurul: trăsura răsturnată, caii dispăruți, câțiva dintre pasageri erau întinși pe jos. A dat de bunicul lui Jane care se străduia să-și oprească sângerarea dintr-o rană din picior. L-a ajutat să-și lege un bandaj, timp în care l-a întrebat de fată. Cu lacrimi de neputință i-a spus că indienii au luat-o cu ei împreună cu caii și cu alte lucruri de valoare.

„Nu era bine și nu voiam să-mi imaginez ce putea să se întâmple cu fata. Cel mai probabil aveau să o vândă pe un număr mare de cai. Pentru nativi calul reprezenta cea mai mare bogăție și era moneda prin care îşi măsurau averea.”

Luând arma lui Dave și puținele provizii, Dustin se hotărăște să nu mai lase timp prețios să se scurgă și să ia urma nativilor. Indienii nu-și potcoveau caii, astfel că urmele acestora erau clar vizibile înaintea lui. Nevrând să piardă timp, a pornit în fugă după ei cu un singur gând în minte: Avea să o salveze pe Jane, chiar dacă va înfrunta cele mai grele provocări!

aaa

Acțiune și suspans

De aici începe o aventură contra-cronometru. Cititorul se va alătura lui Dustin în încercarea de a o salva și a o aduce într-un loc sigur pe Mary Jane. Vom avea parte de o poveste cu acțiune și suspans, care se va lăsa cu urmăriri, împușcături, întorsături de situație și cu … un aliat neașteptat.

Va reuși oare Dustin să o salveze pe Jane si să scape împreună nevătămați din ghearele nativilor? Pentru a afla vă indemn să citiți cartea. Sunt sigură că o să vă placă la fel de mult cum mi-a plăcut și mie.

„Se spune că o călătorie lungă, ca aceea care presupunea să ajungi din est la vest, are puterea să îi schimbe profund pe oameni. Eram sigură că unii dintre ei, poate chiar și dintre noi vom învăța câteva lecții pe parcurs.”

aaa

Mici concluzii și păreri

Am apreciat mult această carte. A fost o lectură relaxantă și frumos scrisă. Mi-a captivat atenția încă de la început și nu mi-a dat voie să o las din mână până când nu am ajuns la ultima pagină. Îmi plac cărțile lui Dorin, sunt unice și cu subiecte interesante. Dar cel mai important îmi place că din fiecare carte învăț lucruri noi.

Aşa cum am mai spus și în alte recenzii, îmi place și apreciez foarte mult când autorul îşi dă interesul în micile detalii din carte. Spre exemplu, apreciez harta de la începutul cărții – așa cititorul poate să-și imagineze mult mai bine cursul acțiunii; de asemenea îmi plac mult citatele de la început fiecărui capitol.

Dacă doriți să vă relaxați într-o după-amiază de toamnă cu o carte bună, această lectură este alegerea potrivită. O astfel de aventură va deveni o poveste inedită despre viață, dar și despre dragoste. Veți parcurge o poveste captivantă în timp ce încet, încet veți afla povestea lui Dustin și a lui Mary Jane.

„Mary Jane” este tipărită în format poket book de către editura Hoffman și are 118 de pagini. O puteți comanda de aici.

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns