DNF nu este o rușine!

Ați citit vreodată o carte, dar pe parcursul lecturii s-a dovedit a fi super plictisitoare sau nu ați rezonat deloc cu intriga sau pur și simplu nu ați putut suporta personajul principal? Dacă sunteți ca mine (optimismul întruchipat), poate chiar ați continuat să citiți o carte care are un început mai greoi, în speranța că lucrurile or să se schimbe pe parcurs? Sau ați considerat că ar fi păcat să ratați o „posibil” poveste grozavă doar pentru că nu ați avut voința să continuați să citiți?

Ei bine și eu obișnuiam să gândesc așa. Dar sincer, nu cred că această mentalitate de „trebuie să termin fiecare carte cu orice preț” este de fapt una bună. Nu este corect pentru mine/voi și nici pentru carte.

Viaţa este prea scurtă!

👉🏻 Lectura este menită să fie o activitate relaxantă și distractivă. Scopul citirii unei cărți este să avem o experiență uimitoare, să fim absorbiți în poveste întorcând pe nerăsuflate paginile pentru a vedea ce se întâmplă mai departe. Experiența lecturii este totul. Dacă sentimentul pe care îl avem când citim o carte nu este unul pozitiv, ce rost mai are să continuăm?

👉🏻 Trebuie să fim conștienți că există multe cărți bune în lume dar nu suficient timp pentru a le citi pe toate. De ce ne pierdem timpul cu o carte care să ne devină pe plac abia în ultimele două capitole, când am putea să o lăsăm jos și să citim ceva de care chiar am putea să ne bucurăm? Știu, este atât de tentant să rămânem să citim o carte care nu ne este chiar pe plac doar „pentru orice eventualitate” sau „că cine ştie ce se poate întâmpla„, dar să fim serioși … nu este un motiv întemeiat pe care să-l dăm la schimb cu o lectură care să ne captiveze cu adevărat.

👉🏻 Există de asemenea, un efect secundar atunci când citim o carte care nu ne atrage aşa mult. Când o terminăm de citit, nu tindem să mai avem chef să începem imediat o nouă lectură. Ne putem simți oarecum epuizați și dezamăgiți, iar întreaga idee de a citi ceva nou poate fi, să zicem, „contaminată” cu aceste sentimente pentru un timp. A ne forța să terminam cărțile de care nu ne bucurăm nu numai că este o pierdere din timpul nostru prețios, dar ne poate afecta toată motivația și entuziasmul de a citi orice altceva după aceea.

👉🏻 E ok să nu terminăm de citit anumite lecturi. Este în regulă să nu terminam de citit cărțile pe care alți oameni le-au adorat. Dacă nu este cartea potrivită pentru noi, avem voie să închidem coperta și să trecem la o alta lectură care să ne fie pe plac cu adevărat. Există prea multe cărți bune în lume pentru ca noi să pierdem timp prețios cu cărți cu care nu rezonăm.

👉🏻DNF nu este o rușine! Aşa că dezlipiți-vă de acea carte monotonă pentru a vă bucura de o lectură cu adevărat captivantă! Rețineți: cărțile sunt magice! Să nu pătăm această magie făcând din lectura o corvoadă.

As fi foarte încântată să aud si părerea voastră. Sunteți de acord cu vreunul din punctele mele de vedere? Sunteți persoane care acceptați atunci când o carte nu este pe gustul vostru și o treceți la lista DNF sau dați tot ce puteți mai bun pentru a o termina chiar dacă nu vă este pe plac?

aaa

P.S. Cartea din poză nu este un DNF, doar a tras paiul scurt să fie în această postare 😅

Lasă un răspuns