Recenzie „Ceasornicul sau Întors până la capăt” de Philip Pullman

[…] După ce întorci un ceas, există ceva înspăimântător în felul în care el îşi continuă mersul neîntrerupt. Acele lui se mișcă în ritm constant în jurul cadranului de parcă ar avea minte proprie. Tic, tac, tic, tac! Înaintează puțin câte puțin, iar ticăitul lor ne duce statornic spre mormânt. La fel sunt şi unele povești. După ce le-ai întors, nimic nu le va mai opri: continuă să înainteze până când ajung la finalul sortit, şi oricât de mult ar dori personajele să-și schimbe destinul, n-o pot face.

Aceasta este una dintre acele povești. Iar acum, că am întors-o până la capăt, putem începe.

aaa

Un maestru povestitor ne oferă o poveste gotică, ce ne dă fiori pe șira spinării, întemeiată în tradiția romantică germană a lui E.T.A. Hoffmann și a Fraților Grimm. Tic, tac, tic, tac! După ce întorci un ceas, există ceva înspăimântător în felul în care el își continuă mersul neîntrerupt. La fel de necruțătoare sunt și unele povești.

Un ucenic de ceasornicar, o mașinărie mortală în chip de cavaler în armură și sinistrul Dr. Kalmenius, despre care unii spun că e însuși diavolul. Pune în mișcare asemenea personaje, fă-le loc într-o poveste dintr-o seară rece de iarnă, cu zăpadă învârtejită pe străzi, și deodată viața și basmul se vor împleti într-un fel deosebit de macabru și de ne oprit. Aproape ca un ceasornic …

aaa

Impresii și păreri:

👉🏻 În această mică carte găsim o poveste gotică, ce ne dă fiori pe șira spinării, în care un ucenic de ceasornicar se simte aproape de eșec și caută să înșele soarta.

👉🏻 Mi-a plăcut modul în care autorul a legat diferite intrigi în atât de puține pagini, deoarece unele elemente magice care provin dintr-o poveste spusă de unul dintre personaje încep să afecteze viața protagoniștilor.

👉🏻 Personajele au fost cu siguranță unice și conceptul „poveste în poveste” a funcționat foarte bine. Mi-a plăcut și modul în care cele două povești s-au împletit la final.

👉🏻 Este o carte foarte drăguță și ideală pentru cititorii de toate vârstele, deoarece conține și câteva învățături foarte bune.

👉🏻 Nu în ultimul rând, mi-au plăcut foarte mult și desenele din carte.

aaa

aaa

Cartea „Ceasornicul sau Întors până la capăt” este scrisă de Philip Pullman, are 120 de pagini și a fost tipărită la editura Arthur. Mai multe detalii despre cum o puteți achiziționa găsiți aici.

 

Lasă un răspuns